Головна Мій профіль Вихід

П`ятниця, 29.03.2024, 07:02 

 
Технічний ліцей НТУУ "КПІ"
Вишгородської міськради


  Наша адреса: 
                  м. Вишгород 
вул. Симоненка 3а 
інд.07300 
 тел. 22-341
zirka.07@mail.ru
    
Ви увійшли як Гость
Группа "Гості"


Тільки для вас
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
  Програма Maple 9, інструкція по використанню програми Освітній портал
Головна » 2013 » Вересень » 9 » Міністерство освіті і науки,молоді та спорту України
12:19
Міністерство освіті і науки,молоді та спорту України

 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, 

МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

№ 1/9-96 від 11 лютого 2013 року

Щодо профілактичної роботи з запобігання

 правопорушенням та злочинності серед

 дітей та учнівської молоді

На виконання наказу від 03.08.2012 р. № 888 "Про затвердження Плану заходів Міністерства освіти і науки, молоді та спорту щодо профілактики правопорушень серед дітей та учнівської молоді на період до 2015 року" Міністерство здійснило аналіз діяльності органів управління освітою щодо профілактики правопорушень серед дітей, учнівської та студентської молоді.

                Так, управліннями, органами та закладами використовуються різноманітні основні форми роботи: Координаційні ради при обл - та райдержадміністраціях та на радах з профілактики правопорушень, Ради з профілактики правопорушень та злочинів, система наставництва, залучення до гурткової та позакласної роботи, проект "Літера "Н" у класному журналі, тижні, декадники, місячники правознавства, рейди, угоди про співпрацю з кримінальною міліцією у справах дітей, службами у справах дітей тощо.

Діяльність Міністерства спрямовується на вдосконалення форм і методів роботи з реалізації державної політики у сфері захисту прав дітей, а також виконання завдань, поставлених 04.12.2012 Президентом України Януковичем В.Ф. на Всеукраїнській нараді з питань захисту прав дітей щодо забезпечення повною мірою законних інтересів дітей.

                З цією метою 14.12.2012 проведено розширену координаційну нараду Міністерства внутрішніх справ, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, Міністерства охорони здоров'я, Міністерства соціальної політики та Міністерства надзвичайних ситуацій за участю Уповноваженого Президента України з прав дитини Павленка Ю.О., представництва ЮНІСЕФ Україні, Генеральної прокуратури України та громадських організацій з питань координації спільних дій щодо запобігання правопорушенням серед дітей, попередження жорстокого поводження з ними та проведення профілактичної роботи з сім'ями, які опинилися у складних обставинах.

                Упродовж 2012 року неповнолітніми або за їх участю скоєно 14 238 злочинів (- 14,4%). Стосовно дітей учинено 9677 злочинів, у тому числі 2885 - тяжких та особливо тяжких злочинів. Від протиправних діянь потерпіло 10 590 дітей, у тому числі 2961 малолітня дитина (до 14 років).

                Спостерігається позитивна динаміка зменшення кількості дітей, причетних до вчинення злочинів. Так, минулого року на 15,5% зменшилася кількість неповнолітніх, причетних до вчинення злочинів, у тому числі на 17% зменшилося число неповнолітніх, які вчинили злочини у стані сп'яніння, на 21,4% зменшилося число неповнолітніх, які вчинили злочини в групі.

                Особливістю криміногенної ситуації в підлітковому середовищі є зміна її структури в бік зростання корисливих злочинів. Найпоширенішими злочинами залишаються крадіжки, тобто майнові злочини, які складають майже 66 % усіх злочинів, скоєних підлітками.

                Залишається складним питання обліку дітей, які вживають наркотичні засоби та алкогольні напої.

                У звітному періоді поставлено на облік 1 тис. 830 дітей, схильних до вживання алкогольних напоїв, із них з діагнозом "алкоголізм" - 26 осіб.

                Поставлено на облік 887 дітей,  схильних до вживання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів з них з діагнозом "наркоманія" - 62 особи.

                Основними причинами вчинення неповнолітніми протиправних дій є недостатній життєвий досвід, схильність до наслідування дорослих, не завжди позитивний вплив на дітей оточуючого середовища, намагання звільнитися від опіки з боку батьків, віра в безкарність, недостатній рівень самокритичного ставлення до власних вчинків, хибна оцінка складних життєвих ситуацій, вживання спиртних напоїв чи наркотичних речовин тощо.

                Викликає занепокоєння щорічне зростання кількості злочинів, вчинених підлітками внаслідок запозичення інформації з мережі Інтернет (інформація про виготовлення та розповсюдження наркоречовин, способи крадіжки грошей тощо).

                Розв’язанню цих проблем має сприяти безумовне забезпечення безпечного доступу дітей і молоді до мережі, навчання їх основам безпеки в Інтернеті.

                Міністерство неодноразово інформувало педагогічну, учнівську та батьківську громадськість про безкоштовні фільтри та брандмауери. Зосереджуємо увагу ще раз і просимо довести її до педагогічної та батьківської громадськоськості іще раз:

Интернет Цензор - http://www.icensor.ru/soft/

Безкоштовні брандмауери - http://ru.brothersoft.com/ security/firewalls/

Безпека сім’ї Windows Live - http://explore.live.com/windows- live-family-safety?os=winxp.

                Також вчителі інформатики навчають учнів безпечному користуванню Інтернетом і радять батькам, яким чином контролювати роботу дітей в Інтернеті вдома. Інформацію щодо безпеки дітей в Інтернеті можна отримати у посібниках, рекомендованих Міністерством, та на сайтах:

On-ляндія: Безпечна Web-країна http://www.onlandia.org.ua/

Безпека в Інтернеті - http://bezpeka.ho.ua/

                Упродовж минулого року виявлено майже 4 тис. сімей, які негативно впливають на виховання дітей та вчиняють насильство в сім'ї. У таких сім'ях проживає 6,9 тис. дітей. Винесено 2607 офіційних попереджень про неприпустимість учинення насильства в сім'ї та 175 захисних приписів після отримання офіційного попередження про неприпустимість учинення насильства в сім'ї.

                Важливим в питаннях профілактики дитячої жорстокості та насильства є проведення належного сімейного виховання.

                Так, Міністерством розроблено Концепцію сімейного виховання в системі освіти України "Щаслива родина" та схвалено на засідання вченої ради Інституту інноваційних технологій і змісту освіти від 14.11.12 протокол № 9.              

Переглядів: 6382 | Додав: tl | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входа
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024